Alexander Samuelson och Coca-Cola-flaskan

Alexander Samuelson


Det finns flaskor och det finns flaskor. Flertalet gör inget speciellt väsen av sig, andra blir världsberömda. Som Coca-Cola-flaskan. Men utan en glasblåsare från Surte Glasbruk i Västergötland i Sverige, hade flaskan inte blivit vad den är i dag - världens kanske mest kända varumärke.

Sand Soda Kalk

Berättelsen om Alexander Samuelson och Coca-Colaflaskan kan man följa i utställningen SAND SODA KALK på Glasbruksmuseet i Surte. Det är berättelsen om en av alla dem som emigrerade till Amerika i slutet av 1800-talet. Folkvandringar har förekommit i alla tider. Emigranter har tagit med sig sina kunskaper hemifrån när de kommit till nya platser. Coca-Cola-flaskan är ett exempel på att internationalisering inte är något nytt påfund. Bakom mycket utveckling och banbrytande insatser har människor med olika bakgrunder sammanfogat sina erfarenheter för att hitta nya spännande vägar att gå.

Utställningen är producerad av Glasbruksmuseet i Surte, ett museum i Ale kommun strax norr om Göteborg. SAND SODA KALK är en utveckling av basutställningen vid museet. På Glasbruksmuseet kan man också följa Surte Glasbruk från starten 1862 till nedläggningen 1978. Det sociala livet på en bruksort visas genom bland annat en 30-tals lägenhet och Surte Kooperativa Handelsförening.

Glasbruksmuseet vill hälsa alla välkomna att besöka museet. Här finns också en utställningshall för tillfälliga utställningar och möjlighet till att köpa fika med goda, hembakade bullar i Lisas Kafe.